Текстови
21.12.2016.

Иванка Радмановић, књижевница

ПОНОСНА САМ НА ДОНЕТУ ОДЛУКУ

...

Иванка Радмановић, књижевница, која живи и ради у Панчеву, трећи је члан из реда књижевних стваралаца која је постала Почасни члан ВЕЛИКЕ ЋИРИЛИЧНЕ СКУПШТИНЕ. Овај догађај је утолико вреднији јер су, можда, књижевници природан сој професије која, и на овај начин, показује припадност свом народу и његовим основним елементима идентификације: српски језик, српска ћирилица, вера, обичаји, породично васпитање, химна… јесу битни елементи идентификације народа који држи до себе.

11.12.2016.

РАСПИСАШЕ СЕ …

...

Аутор: Жозеф Иван Лончар,
председник Извршног одбора
пројекта друштвене акције
ЋИРИЛИЧНО ПИСМО
У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМA

Препуне су новине, електронски медији, друштвене мреже … Напад на госпођу Колинду Грабар-Китаровић, председницу Републике Хрватске и њен чин што се јавно извинила хрватским грађанима због учињене несмотрености (других – није она паковала! Наши би се одмах „вадили“ да нису они криви) што је у пригодном поклон пакету „залутала“ српска чоколадица –mony, „чистог“ српског имена! Исто тако, могао је бити било који други српски производ (ако их има на хрватском тржишту?)

31.10.2016.

Првослав С. ПЛАВШИЋ, члан Извршног одбора пројекта

ПСИХОЛОШКИ АСПЕКТИ РАЗВОЈА ПРОЈЕКТА

...

Дискусија на Трибини о ЋИРИЛИЧНОМ ПИСМУ У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМА

Рекао бих да на овом месту данас говоримо пре свега о књизи коју тек пишемо и то писмом које она заслужује. Када је реч о психолошком приступу теми, морамо се заложити за његову експликацију, јер не знамо шта ко под овим појмом подразумева. Можда тек блискост са њом, или њено разумевање, или оправдавање.

30.10.2016.

Мирко Стаменковић

ЋАСКАЊЕ - Где станује ЋИРИЛИЦА?!*

...

ОДЈЕК СА ОДРЖАНЕ ТРИБИНЕ

​Одржали смо Трибину ЋИРИЛИЧНО ПИСМО У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМА у оквиру званичног програма пратећих активности 61. међународног сајма књига. Одржали смо Трибину ЋИРИЛИЧНО ПИСМО У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМА у оквиру званичног програма пратећих активности 61. међународног сајма књига. Уводничари су били проф. др Миливоје Павловић, проф. др Миладин Шеварлић, Бранка Оташевић Трбојевић, Милош Танасковић и Жозеф Иван Линчар, који је приредио краћу презентацију о поводу и циљевима, која је изазвала пажњу..

29.10.2016.

К О Р Е Н И - V

Трибина коју су водили чланови Извршног одбора пројекта друштвене акције ЋИРИЛИЧНО ПИСМО У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМА. (са лева на десно: Бранка Оташевић Трбојевић; проф.др Миладин Шеварлић, уједно и посланик у Народној скупштини Србије; проф.др Миливоје Павловић, Жозеф Иван Лончар и МилошТанасковић.)
О примени ћирилице уопште а поготову у тржишним комуникацијама, да би се стигло до циља, мораће се написати небројени томови. И у праву је Нарцис Селимић када, у једној полемици, говори да ће нам требати о, хо, хо... подршки ако мислимо да се приближимо циљу а камоли да га остваримо.

Ми, који смо имали среће и служили војску и учили војне науке, без обзира на тадашње режиме, васпитавани смо да планирамо препреке које ћемо морати да савладавамо, заправо да их очекујемо, како идемо напред, све више и све теже.
Одржали смо Трибину ЋИРИЛИЧНО ПИСМО У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМА у оквиру званичног програма пратећих активности 61. међународног сајма кљига. И поред невероватне гужве у саобраћају која се не памти, у сали је било педесетак људи који су са пажњом одслушали целокупну презентацију коју су поднели: проф. др Миливоје Павловић, проф. др Миладин Шеварлић, Бранка Оташевић Трбојевић, Милош Танасковић и ја. Професорка Милица Костић Станковић јавила се из "заробљеног" аутомобила док је Првослав Плавшић, дипломирани пихолог, један од најпознатих истраживача у Србији, који је стигао у последњи час, своју (написану дискусију је приложио јер није имао времена да би је прочитао), која ће, од сутра, бити приложена на сајту cirilicne-komunikacije.rs због изузетне вредности свог прилога.
Један од занимљивих закључака је да се одржи још једна јавна трибина пре него што се сазове званично саветовање о резултатима обављених интервјуа "Стотину Срба и Српкиња који имају, умеју и желе да кажу“ (мисли се на пројекат), и чији ће закључци бити основа за конструисање упитника на основу којег ће се обавити истраживање јавног мњења о односу потрошача према ћириличном писму.
Биће то прво истраживање овог садржаја од 1945. године о примени ћирилице од стране потрошача.

28.10.2016.

К О Р Е Н И - IV

Данас је крај једне и почетак друге фазе наших пројектованих активности.
У оквиру званичног програма пратећих активности Сајма књига (који је у току), данас је, по плану, трибина посвећена пројекту друштвене акцијеЋИРИЛИЧНО ПИСМО У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈА. (ХАЛА 1-а, Сала "Иво Андрић", са почетком у 18.00 часова - предвиђено време трајања до 18.50 часова).
Данашње издање дневне новине ПОЛИТАН (ја сам, тако, "прекрстио" Политику јер дневно објављује по 20-30 прилога, агенцијских вести, до коментара које добија од "непостојеће" агенције Танјуг) која је, протеклих дана, на две и више страна, објављивала дешавања на САЈМУ КЊИГА и званични програм пратећих активности), скратило је објаввљивање програма, и то баш на 18.00 часова, када је заказано време одржавања наше трибине.
Како не би требало да важи раније позната крилатица "Није објављено у ПОЛИТАНУ (пардон, у ПОЛИТИЦИ), није се ни десило", да Вас подсетим: живи смо и здрави, пуни енергије и спремни смо да изнесемо наше виђење повратка српског писма и српске ћирилице у свакодневни живот, управо како смо планирали, кроз њену примену у тржишним комуникацијама.
Свој долазак на трибину потврдило је више универзитетских професора, међу њима и директор Института за српски језик САНУ, Српске академије наука и уметности. Бар за мене, пријатно је изненађење долазак већег броја маркетиншких последника, међу којима су и водећи људи - од малих до великих маркетиншких агенција - различитих специфичности.
Рад трибине пратиће и представници шест српских градова/општина, које су позване да се изборе да буду домаћини Првог заседања ВЕЛИКЕ ЋИРИЛИЧНЕ СКУПШТИНЕ 27. јануара наредне године.
Верујем да ћемо наћи столицу и за ВАС, јер сала има капацитет за стотину столица.
Добро дошли!

26.10.2016.

К О Р Е Н И - III

Скоро прочитах: "Јаки расту у самоћи. Слаби вену!"
У последњих неколико година стално размишљам: што клонусмо духом, што изгубисмо "битке без зрна испаљеног барута", да ли смо се, тек тако, предали, изгубивши и најмању дозу оптимизма као националне карактеристике.
Од скоро хиљаду осам стотина контактираних особа различитог пола, степена образовања, занимања, из скоро свих крајева Србије, огроман број деловало је уплашено, одбијајући сваку помисао да се изјашњавају о питањима која су произилазила из пројекта друштвене акције ЋИРИЛИЧНО ПИСМО У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМА.
Међу њима већи је број оних који су уверени да је језик у Србији српскохрватски и да су два писма: ћирилица и латиница, равноправни.
Како је кандидат за председника Владе Републике Србије у свом инаугурационом говору изјавио да је поносан што су у Србији два равноправна писма: ћирилица и латиница и да нема ништа против чињенице да му 70% извештаја од његових министара стиже написано латиничним писмом, само сам још чекао да следи изјава и да су два писма: српски и хрватски, равноправни.
Шалу на страну, а шала није, онда постаје јасније због чега сам појам "примене српској језика и ћириличног писма" изазива својеврсну констерлацију код многих.
Руку на срце, сазнање да је тај процес забележен још након завршетка Другог светског рата, да је на томе (гушењу српског језика и коришћења ћириличног писма) рађено континуирано, да је интензитет забележен почетком овог века и да траје, онда не би требало да буде изненађујуће што је, читавих осамнаест месеци" рађено на свега стотину интервјуа. Да су поједине личности тражиле да дају интервју али да буду анонимни (!), да су негирали иницијативу да би инсистирање на употреби српског језика и ћириличног писма као битних елемената идентификације поносног народа који држи до себе имати и негативних последица, чак и по економским резултатима наше привреде, поготову у њеним извозним напорима.
Ако вас више о овоме занима, чекамо вас у сали "Иво Андрић" (хала 1 а Београдског сајма) у оквиру 61. међународног сајма књига, 28. октобра са почетком у 18.00 часова.

23.10.2016.

К О Р Е Н И - I

Данима сам (чуј, данима - много више) размишљао зашто би требало да запамтите датум 28. октобар, у јеку трајања 61. Међународног сајма књига, када су већ многи започели а други се (жестоко) припремају да вас позову, да дођете баш код њих.
Тог дана, од 18.00 до 18.50 часова, у сали која носи најчувеније могуће име "Иво Андрић", покушаћемо да Вам представимо пројекат који већ трећу годину окупира нашу пажњу, енергију, знања, искуства ... ЋИРИЛИЧНО ПИСМО У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМА.
По први пут говорићемо директније - можемо ли применом ћириличног писма и српског језика допринети унапређењу српске привреде.

24.10.2016.

К О Р Е Н И – II

Садржај позивнице није уобичајен. Док се, наводно, око стотину тридесет НВО у Србији бави заштитом ћириличног писма (!), а штите се медведи, шуме, реке, брда и планине од одрона, лавови у зоолошким вртовима, мала деца на улицама и у парковима..., ми, условно речено, по први пут јавно кажемо да почињемо борбу за примену ћириличног писма и српског језика у комуницирању српске привреде.
Наш пројекат поставили смо на принципима филозофије маркетинга.
Сигурни смо да смо способни и да умемо да помогнемо "пропалој" српској привреди да поново стане на своје ноге, да почне рентабилну и квалитетну производњу многих производа које, многи од њих, намеће увознички лоби (у буквалном смислу речи), све дубље увлачећи руке у наше џепове.
Још смо сигурнији да настаје час када треба започети процес "одузимања увозничке моћи" и богатог живота многих трговинских ланаца који се, једни на друге, наслањају.
О томе желимо да говоримо на трибини ЋИРИЛИЧНО ПИСМО У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМА, у оквиру званичног програма 61. међународног сајма књига, 28. октобра, са почетком од 18.00 часова. (Предвиђено време трајања до 18.50) Улаз слободан. Сала "Иво Андрић", Хала број 1А Београдског сајма.

27.08.2016.

ЈЕДИНСТВЕНА ПОРУКА СРБИМА У РЕГИОНУ И У ДИЈАСПОРИ

ИЗГРАДЊА ЋИРИЛИЧНЕ КУЋЕ У ВАШИМ ЈЕ РУКАМА

Ви сте једини господари својих одлука! Одлучите да ли бисте део свог новца уложили као дародавац у пројектовање, изградњу и опремање ЋИРИЛИЧНЕ КУЋЕ, прве у историји српског народа!

Верујте да нам је познато колико сте својих тешко зарађених пара послали у домовину одазивајући се на разне апеле да се нешто уради, помогне, изгради.

Исто тако нам је познато да сте то чинили беспоговорно, без обзира што сте почесто остајали без јасних и недвосмислених одговора где је завршио ваш новац.

12.08.2016.
Жозеф Иван Лончар

Отворено писмо (други пут)

ЈЕДИНО СЛУЖБЕНО ПИСМО НАРОДА СРБИЈЕ

...

Господину Александру Вучићу

Данас сте, на ванредној седници Народне скупштине Србије, поводом избора нове владе и њеног председника, реплицирајући народном посланику из странке ДВЕРИ, г. Бошку Обрадовићу, изнели грубу грешку када је употреба ћириличног писма у питању у Републици Србији

15.07.2016.

Т Р И Д Е С Е Т И!

...

Јуче смо добили тридесетог почасног члана ВЕЛИКЕ ЋИРИЛИЧНЕ СКУПШТИНЕ, ДОНАТОРА прве Ћириличне куће у истори српског народа.
Ту част нам је указао г. Марко Абрамовић, генерални директор Фабрике уља, маргарина, биљне масти и мрси, ВИТАЛ из Врбаса.
До циља нам, сада, недостаје још 199.970 чланова!

03.07.2016.

ВЕЛИКА ЋИРИЛИЧНА СКУПШТИНА

Поносна изјава почасног дародавца

- ПРВИХ ДВАДЕСЕТ -

20.06.2016.

Три пута – Бог помаже

ПРОГРЕСИВАН РАЗВОЈ ПРОЈЕКТА ЋИРИЛИЧНО ПИСМО У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМА

Протеклог петка (17. јуна), тачно три месеца након Друге редовне седнице пројекта (17. марта), одржана је Трећа редовна седница Извршног одбора маркетиншког пројекта друштвене акције ЋИРИЛИЧНО ПИСМО У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМА.

25.05.2016.

Потпредседник акције на новом задатку

НАРОДНИ ПОСЛАНИК

Професор доктор Миладин М. Шеварлић, председник Управног одбора Друштва српских домаћина, председник Друштва агроекономиста Србије...

Извод из недељника ПЕЧАТ од 6. маја 2016. Године, Аутор Драгомир Антонић, etnolog

Они који су бранили Србе од погрома, чаме у Хагу. Њима Ђурђевдан не зелени, као што није ни оним Србима транспортованим у возу за Јасеновац, када је песма и настала.

"... Давно, док сам табанао по селима у Драгачеву, мудри човек из села Винче, одавно већ почивши Михаило Бешевић, рекао ми је, а ја у теренску записао: "Ако желите да сачувате ново, оно што сте ви створили - не уништавајте старо, оно што су вам преци оставили. Десиће се, будите сигурни, да ваше ново једног дана постане старо. Ваши наследници, гледајући шта сте ви радили, срушиће ваше "ново" које ће њима бити старо, и створити нешто своје "ново".

Сетио сам се ових речи, док су људи одавно зашли у седму деценију причали о првомајским уранцима. Поред њих у друштву седеле су и две старине на граници између девете и десете деценије овоземаљског живота, који сликовити описаше ђурђевданске уранке из њиховог детињства. Око нас су седели основци и они који ће ове године то постати,и упиташе све нас: Шта је уранак?

23. мај 2016.

Они који су бранили Србе од погрома, чаме у Хагу. Њима Ђурђевдан не зелени, као што није ни оним Србима транспортованим у возу за Јасеновац, када је песма и настала.

ИМА ЛИ КОГА ДА ПОСВЕДОЧИ?

"... Давно, док сам табанао по селима у Драгачеву, мудри човек из села Винче, одавно већ почивши Михаило Бешевић, рекао ми је, а ја у теренску записао: "Ако желите да сачувате ново, оно што сте ви створили - не уништавајте старо, оно што су вам преци оставили. Десиће се, будите сигурни, да ваше ново једног дана постане старо. Ваши наследници, гледајући шта сте ви радили, срушиће ваше "ново" које ће њима бити старо, и створити нешто своје "ново".

Сетио сам се ових речи, док су људи одавно зашли у седму деценију причали о првомајским уранцима. Поред њих у друштву седеле су и две старине на граници између девете и десете деценије овоземаљског живота, који сликовити описаше ђурђевданске уранке из њиховог детињства. Око нас су седели основци и они који ће ове године то постати,и упиташе све нас: Шта је уранак?

Извод из недељника ПЕЧАТ од 6. маја 2016. Године,
Аутор Драгомир Антонић, etnolog

19.05.2016.

БРАНИСЛАВА (Бранка) ОТАШЕВИЋ-ТРБОЈЕВИЋ

Лауреат

...

Скоро ће и подне. Јутро је одавно прошло. Могу, са милошћу да вас поздравим и пожелим добар, леп и успешан дан.
Очекивали сте најављено, тзв. други - део. Ово што пишем је много важније. И сигуран сам да ћете се и ви, драге моји и драги моји, сложити.
Наша Бранислава, знана као Бранка, јуче је доживела велику част. Културно-просветна заједница Србије, поводом обележавања шездесет година од оснивања и рада, доделила је госпођи Бранислави (Бранки) Оташевић Трбојевић, као посебан знак признања - ЗЛАТНУ ЗНАЧКУ.

05.12.2016.

ОД 70. ДО 101. ИНТЕРВЈУА

Рекли су о пројекту - наставак

70. Дијана Стефановић-Срећковић*

Новинарка и водитељка у РТС-у

"... Пошто сам водитељ, сценариста и уредница емисија "Играле се делије насред земље Србије", "Твоје песме - моји снови" и "Сети се моје песме", које режира госпођа Нена Кунијевић, већ дуги низ годинама борим се да нашем народу објасним да су, не само ћирилица већ и ћирилична песма, народна ношња, српски обичаји, "архитектура", СРЦЕ једне земље....

16.10.2015.
Новости, 15.10.2015.

Новак Ђоковић

Неправда нас тера да се још више боримо за Србију

...

Новак Ђоковић није само први тенисер света, тренутно један од најдоминантнијих спортиста, он је вероватно најбољи амбасадор Србије.

Ђоковић је у интервјуу Новостима поручио да имамо чиме да се похвалимо, да имамо традицију, културу, обичаје, али да је потребно да повратимо идентитет народу.

23.04.2016.

Прва јавна презентација Маркетиншког пројекта друштвене акције

ЋИРИЛИЧНО ПИСМО У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМА

Учешће привреде Србије у међународној размени мери се деловима промила!

Према подацима за 2015. годину, малопродајни промет у Србији остварују два страна трговинска ланца и покривају преко 70% учешћа у задовољењу тражње потрошача. Прво (матично) трговинско предузеће (до њих) је између 7 и 8%, у зависности од године до године. Следеће до њега је око 6%.То значи да сва остала трговинска предузећа у Србији покривају између 17и 20% потреба тржишта!

19.04.2016.

Иницијатива

ПОЗИВ ФАКУЛТЕТУ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ

...

Данас смо (19. априла: мр Мирослав Мушић и ја, као чланови Извршног одбора пројекта друштвене акције ЋИРИЛИЧНО ПИСМО У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМА, и два члана Извршног бироа пројекта: Душан Шуњка, руководилац бироа и Ђорђо Иванишевић, креативни директор), посетили декана Факултета примењених уметности у Београду, професора Зорана Блажину.

18.04.2016.

Позив новинарима

...

Прва јавна презентација пројекта друштвене акције

ЋИРИЛИЧНО ПИСМО У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМА

У петак, 22. овог месеца, у Медија центру Удружења новинара Србије (Улица кнеза Михаила број 6), са почетком у 12.00 часова, после две године интензивних припрема, желимо да вам представимо пројекат ЋИРИЛИЧНО ПИСМО У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМА

12.04.2016.

Текст Жозефа Ивана Лончара, учесника емисије, у слободној интерпретацији

ДЛАН И ПРСТИ – МАТИЦА И ДИЈАСПОРА

...

Била је ово, поодавно невиђена, сјајна илустрација Миодрага Илића у емисији РТС-1 – „Србија на вези“, емитована из Студија 3 на сателитском програму за иностранство 12. априла, с којом је илустровао неопходну повезаност матице народа са својим сународницима у расејању – некима за вечита времена, за неке, кажу, привремено.

03.04.2016.

Тема дана

ТЕЛЕВИЗИЈА Н1 ПИТА!

...

Имао сам част да прошле суботе (јуче, 2. априла), будем гост у емисији Јутарњег програма (од 9.00 до 11.00 часова), као тема дана, где сам, уз сјајно припремљену водитељку програма, Марију Антић, говорио о пројекту ЋИРИЛИЧНО ПИСМО У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМА. Прилог је трајао петнеаестак минута!

03.04.2016.

Примена ћириличног писма у тржишним комуникацијама

ПОСЕТА ДИС-у. ГИГАНТУ.

...

Прошлог петка, баш на 1. април како би изненађење било што веће, али и лепше, петочлана екипа Извршног одбора ЋИРИЛИЧНО ПИСМО У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМА, посетило је седиште компаније у Крњеву, мало подаље од Смедерева.
Екипа, коју сам предводио, била је у саставу: професор др Миладин М. Шеварлић, мр Јелена Киш, Милош Танасковић и Душањ Шуњка.
Наши домаћини: Дарко Аћимовић, генерални директор ДИС-а; Иван Шулеић, директор маркетинга и његов помоћник, Милан Ивановић.

03.04.2016.

Подршка најстаријег удружења у Србији - Свети Сава

ВЕЛИКИ ДАН ЗА ПРОЈЕКАТ!

...

Данас је за све нас, носиоце пројекта друштвене акције ЋИРИЛИЧНО ПИСМО У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМА, јасно, и за све вас који нас искрено подржавате, којих је, сваким даном, све више, ВЕЛИКИ ДАН! Најстарије удружење у Србији које постоји више од 130 година - ДРУШТВО СВЕТИ САВА, донело је одлуку да стане уз нас, да нас подржи. Писмо племенитог садржаја сада је пред вама.

18.03.2016.

17. март 2014 - 17. март 2016. године

ДРУГА ГОДИШЊИЦА

Скромно и радно, одржавањем друге по реду седнице Извршног одбора пројекта друштвене акције ЋИРИЛИЧНО ПИСМО У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМА, обележен је други рођендан пројекта. Датум 17. март 2014. године је дан када је први пут стављена на радни папир писана иницијатива чланова Иницијативног одбора (професор др Миладин М. Шеварлић, професор др Миливоје Павловић, Александар Влајковић и Жозеф Лончар), који су, месецима раније, одржали многе састанке и направили више скица идејног пројекта, разрађујући могуће методологије и његове облике операционализације.

30.3.2016.

РЕАГОВАЊА

Одговор одговору заштитника грађана, госп. Јелене Димитријевић

...

Поштовани Заштитниче грађана и цењена Јелена Димитријевић,

Захваљујем за Ваше време и труд и достављени одговор број 11240 од 29. марта 2016. године о поступку покушаја заштите грађана од нећириличне окупације територије града Шапца (и не само ње!) у условима практично непримењивих прописа o службеној употреби ћириличног писма у Републици Србији и национално неодговорног понашања ресорно надлежних функционера града Шапца!

15.02.2016.

Протестно писмо Друштва српских домаћина

Срамна честитка за Дан државности

...

Поштовани грађани Републике Србије и Српски домаћини,

Председниче Републике Србије Томиславе Николићу,

Председниче Владе Републике Србије,

Свима нам је добро познато да се Србија у оваквој ситуацији налази због чињења домаћих и иностраних антихришћана (ђавола) a највише због нашег ћутања и нечиња, али да Републику Србију непримерено симболично промовишу као Ђавољу варош - и то на Дан њене државности - је непростива дрскост, сарказам и сатанизам од глобалистичког Google!

28.01.2016.

„Ћирбастерс”

Разбијен мит о ћирилици на Интернету

Јуче је у Београду, у веома занимљивом простору Стартит центра, одржан професионални догађај под називом „Ћирбастерс”. У организацији Регистра националног интернет домена Србије (РНИДС), а поводом четврте године постојања ћириличког националног интернет домена .СРБ.

30.08.2015.
Политика, 30. август у рубрици "Рекли су..."

Миро Вуксановић

ПИСМО

...

Из Брисела је пре неколико дана стигла вест да они нису надлежни за ћирилицу и да је то унутрашња ствар сваке државе.

08.01.2016.
РТС, 07. јануар 2016.

Прилог Милена Вујовић

Калиграфским пером до духовног сагласја

...

Татјана Јанковић, лектор и калиграф, један је од оснивача Школе ћирилице "Свети Јован Владимир". Тајне калиграфије и знање о писарима и нашем ћириличном писму, сачуваном упркос бурним вековима, преноси ђацима у Србији и расејању.

16.12.2015.

Од преписке до иницијативе

СРБИ ТРЕБА ДА ЗАВОЛЕ СВОЈЕ ПИСМО

...

Председник друштвене акције Ћирилица у тржишним комуникацијама, господин Жозеф Иван Лончар, одржава преписку са многим утицајним људима у нашој земљи и диjаспори. Овога пута објављујемо део његове преписке са господином Предрагом Милићевићем, извршним директором за развој пословања Регистра националног интернет домена Србије, желећи да вам пренесемо размишљања компетентног стручњака у области виртуелне комуникације на тему веће присутности ћириличног писма.

13.12.2015.

Pеаговања

КОНФЕРЕНЦИЈА О ПОЉОПРИВРЕДИ

...

На начин преписке са учесницима предстојеће пољопривредне конференције у Београду, реаговало је Удружење за одбрану ћирилице као и организатори друштвене акције Ћирилично писмо у тржишним комуникацијама. Упркос томе што се конференција одржава у Београду, организатор „Newsweek Srbija” са српским учесницима конференције не комуницира на службеном писму, што је изазвало оштре реакције.

8.12.2015.

Лепа реч гвоздена врата не отвара

ДИСКРИМИНАЦИЈА МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА И ПИСМА

...

Проф. др Миладин М. Шеварлић, потпредседник Иницијативног одбора душтвене акције „Ћирилично писмо у тржишним комуникацијама” оштро је реаговао на дискриминацију матерњег језика и писма, која се свакодневно дешава на очиглед свих.

Преносимо вам садржај његове детаљно образложене притужбе, послате на адресу заштитника грађана, против Министарства саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре и Управног Инспектората Министарства државне управе и локалне самоуправе.

7.12.2015.

Идентитет је услов

СРПСКИ НА СРПСКОМ

...

У среду, 25. новембра 2015. године, у Галерији РТС-а у Таковској улици, представљена је јавности књига ауторке Мирјане Блажић „Српски на српском”, у издању РТС издаваштва (2015). Мирјана Блажић је уредник и водитељ истоимене емисије на Радио Београду, а уједно је и лектор РТС-а.

Књига је, као и емисија на радију, од великог значаја за све оне који желе да српски језик говоре и пишу правилно.

На промоцији је говорио наш колега, уважени господин Првослав Плавшић, члан Припремног одбора друштвене акције „Ћирилично писмо у тржишним комуникацијама”. Његов говор преносимо у целости.

16.11.2015.

ЗAВЕШТАЊЕ

Реч Стефана Немање (оца Симеона) изговорене на самртничкој постељи,
које је записао његов најмлађи син Растко, Свети Сава.
(из књиге Завештање Стефана Немање писца Милета Медића)

Чувајте, чедо моје мило, језик као земљу. Реч се може изгубити као град, као земља, као душа. А шта је народ - изгуби ли језик, земљу, душу?

24.04.2016.

Рекли су о пројекту

20.08.2015.
Политика, 20. aвгуст 2015. године

ЋИРИЛИЦА ЈЕ УГРОЖЕНИЈА У СРБИЈИ НЕГО У ХРВАТСКОЈ

...

Наслов који много говори. У рубрици "Догађај дана" којој је посвећена цела страна дневне новине "Политика" у издању од 20. августа (четвртак), два су наслова који доминирају: "Зашто Европа ћути о укидању ћирилице" и "Ћирилица је угроженија у Србији него у Хрватској".

21.10.2015.

...

НЕКА ВАС ПАМТЕ! Убележите своје име ћирилицом у Ћириличној кући.

19.10.2015.

РЕАГОВАЊА

Протестно писмо

...

Поштовани директоре Државне лутрије Србије,

Молим да ми одговорите на следеће питање: Зашто су ваш лого и сва тржишна (рекламе, ...) и друга комуникација (сајт, контакт, ...) на латиничном а не на ћириличном писму српског језика - када сте као државна фирма у обавези да поштујете одредбе члана 10. Устава Републике Србије (2006) и тачку 19. Изјаве о приступању Републике Србије Европској унији?

23.09.2015.

ИСТРАЈАЋЕМО ДО ОЧЕКИВАНОГ УСПЕХА

Јединствен закључак са Прве (заједничке) седнице Иницијативног и Извршног одбора друштвене акције ЋИРИЛИЧНО ПИСМО У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМА

У просторијама МАТИЦЕ ИСЕЉЕНИКА СРБИЈЕ У ДИЈАСПОРИ И У РЕГИОНУ, која је била домаћин, одржана је прва заједничка седница Иницијативног и Извршног одбора.

Овај, веома значајан догађај, битан за развој пројекта друштвене акције ЋИРИЛИЧНО ПИСМО У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМА, одржан је 15. овог месеца. Председавао је Жозеф-Иван Лончар, председник Иницијативног одбора и аутор пројекта.

18.09.2015.

Новакова тема

ЋИРИЛИЦА У ДИГИТАЛНОМ ДОБУ

...

Судбина ћирилице у 21. веку је прилично неизвесна јер већина људи има навику да користи латиницу. Иако не постоје никакве препреке да се ћирилица користи чак и у модерном, информатичком свету, она полако губи битку.

17.08.2015.
ПОЛИТИКА, 15. август 2015. године

Никола Тркља

ПРАЗНА ПУШКА У МАНДИЋА ВУКА

...

Новинар Политике Никола Тркља успео је да пробуди јавност својим коментарисањем, али и изношењем личних ставова по питању могућности бесплатног студирања црногорских ученика, заинтересованих да студирају на државним факултетима Универзитета у Београду.

17.08.2015.
Пренето из недељног издања НОВОСТИ, 16. август 2015. године

Милован Витезовић

ЋИРИЛИЦУ ДАНАС НИКО НЕ ПОШТУЈЕ

...

Недељно издање НОВОСТИ (16. август) објавило је подужи интервју са угледним српским писцем, Милованом Витезовићем. Доминантан наслов ЋИРИЛИЦУ ДАНАС НИКО НЕ ПОШТУЈЕ употпуњују наводи у поднаслову: "За азбуку било би довољно пуно поштовање Устава.

...

пише проф. др Сретен Ћузовић...

...

Проф. др Станко Црнобрња нам пише...

11. 07. 2015.

АНКЕТА КАО ИЛУСТРАЦИЈА

...

Први (јавни) „наступ” – пројекта друштвене акције ЋИРИЛИЧНО ПИСМО У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМА десио се у оквиру манифестације „Сабора задругарства и удружених произвођача Србије”, у организацији Савеза пољопривредних инжењера и техничара Србије, Задружног покрета Србије и Друштва аграрних економиста Србије, уз подршку Друштва српских домаћина. Сабор је одржан у Београду, на тргу Николе Пашића 4. јула, под покровитељством Скупштине града Београда и његовог градоначелника – др Синише Малог, који је и отворио манифестацију.

08. 07. 2015.

Два догађаја као добре илустрације да смо на добром путу

К'О КЕЦ НА ЈЕДАНАЕСТ

...

Случај први: Хрватска пошта са седиштем у Загребу вратила нам је пошиљку коју смо хтели да дође у руке моментално (а тај моменат траје мало дуже!), најкреативнијој агенцији у Хрватској, BRUKETA&ŽINIĆ. У пословању није редак случај да се (пошиљка) враћа. Људи из поште обично напишу разлоге: непознат, непотпуна адреса, одсељен, умро и слично. Овога пута ништа од тога није било: писало је, једноставно, ЗАБРАЊЕНО!

05.07.2015.

Трагом новинарског прилога „Ћирилична повест квалитетног лагања“

СРПСКО НАЦИОНАЛНО БУЂЕЊЕ

...

Тако говори колумниста недељника ВРЕМЕ, Теофил Панчић који, за разлику од уобичајене једне, доби две стране часописа. Претпостављам да мисли да тиме, индиректно, даје подршку свом главном у расправи са глодурком најстарије новине на Балкану. А и главни је прихватио да се то објави па, рекох, овде је неко изгубио компас. Можда сам то и ја, непотребно реагујући на понуђени садржај.

29.06.2015.

РЕАГОВАЊА

Протестно писмо

...

Културни центар Београда
Директору и Управном одбору
Улица кнеза Михаила број 6
11000 Београд

Предмет: Протестно писмо.

Поштовани руководиоци и представници Републике Србије у органима Културног центра Београда,

Натпис са називом ваше и наше установе, који се налази крупно исписан на стакленој површини ваших просторија, на коме није заступљена ћирилица, је противуставан и противзаконит. Такође је у супротности са тачком 19 Уводне изјаве Републике Србије о приступању ЕУ – која гласи: Употреба српског језика и ћириличног писма као једног од службених језика и писма Европске уније ће допринети развоју културног богатства и разноликости коју Европска унија са пуним правом баштини, као и очувању националног идентитета српског народа и Републике Србије, као будуће државе чланице ЕУ.

26.06.2015.

КОМЕНТАР

ПАМЕТ ОДЕ У НЕПОВРАТ

Тако су аутори овог чланка, новинари дневне новине НОВОСТИ од 23. овог месеца, Д. Стојановић и И. Мићевић, сурово, можда и са дозом цинизма (или сарказма), насловили свој прилог којим указују да око четири хиљаде високообразованих – младих људи сваке године напусте Србију.

21.06.2015.

„Буђење“ ПОЛИТИКЕ и НОВОСТИ

Угледне новинске куће ПОЛИТИКА НМ и КОМПАНИЈА НОВОСТИ се буде! Иако обе своја основна издања штампају ћириличним писмом сада, као по неком договору, а можда и јесте, упозоравају на значај коришћења ћириличног писма. Међутим, као да није национални понос у питању, напокон и обавезност придржавања Устава Србије: ћирилица је Уставом Републике Србије званично писмо њених грађана.

Ово нису резултати истраживања тржишта што, поједини новински издавачи, воле да кажу приказујући дистрибуцију добијених одговора на дневна питања које редакције постављају, никада не саопштавајући број читалаца који је прихватио да учествује у понуђеној анкети. (Можда, и са разлогом: број одговора је толико скроман да редакције избегавају да га саопште. Могући разлози су више него мали број читалаца одређеног издања, до саме жеље да одговарају на, понекад, глупа питања, поготову са лепезом понуђених одговора која су, почесто, у духу саме уређивачке политике издавача (могло би се и прочитати као „навијачка“, пристрасна).
Добијени одговори, приказани на овом графикону, су само, и ништа друго, илустрација расположења посетилаца сајта (који се тек уходава). Ово су добровољно дати одговори 126 посетилаца сајта. Али, дистрибуција добијених одговора јесте занимљива и, биранијим речима, могла би да се тумачи као неке илустрације које, можда, упућују како би изгледало (али не мора бити тако) и да је већи број добијених одговора. Ни ова претпоставка не мора бити тачна. Ово је, ипак, само илустрација пресека једног стања.

У очекивању конститутивне седнице Почасног одбора

Верујемо у ову иницијативу

Трајни друштвени пројекат

Акција од посебног националног значаја

03. 11. 2014.

Друштвена акција од значаја

Даћемо допринос

24.09.2014.

Култура, традиција и језик

Захтевна акција

24.09.2014.

Напор на заштити ћирилице

Језик као основа за будући развој

29. 04. 2015.

Допринос РТС-а

ПАТРИОТИЗАМ, РОДОЉУБЉЕ И ЕКОНОМСКИ ИНТЕРЕС

...

Учествујући у ТВ емисији „Магазин Србије на вези“ на Другом програму РТС-а 29. априла (емитовање је поновљено на сателитском програму за иностранство (субота, 1. маја у програму за Аустралију и 3. маја у програму за тржиште САД-а), Жозеф-Иван Лончар, аутор пројекта „Ћирилично писмо у тржишним комуникацијама“ одговарао је на питање водитељке емисије о могућем утицају снажења родољубља и патриотизма на куповину роба домаће производње.

09.04.2015.

Једанаести потпис

КАБЛОВСКА ПОДРШКА

...

Јуче је у Зрењанину (8. априла) на кабловској телевизији КТВ организован занимљив разговор који је трајао око деведесет минута. Тема – једна, једина: ЋИРИЛИЧНО ПИСМО У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМА. Назив емисије атрактиван и интригантан: „Без цензуре”. У маестралној улози водитеља, Мирка Виславског, у спортским круговима познатог по одбојци и њеним успесима, саговорници су му били: професор др Миладин М. Шеварлић, потпредседник Иницијативног одбора; Душан Шуњка, извршни директор пројекта и Жозеф-Иван Лончар, председник, уједно и аутор пројекта.

03. 04. 2015.

Десети потпис

БЕЗРЕЗЕРВНА ПОДРШКА СТУДИЈА Б

...

Данас је, у свечаној атмосфери ТВ Студија Б, који је управо обележио четрдесетпетогодишњицу рада (1. априла), потписан Споразум о популарисању и примени пројекта „Ћирилично писмо у тржишним комуникацијама”. У име домаћина, СТУДИЈА Б, споразум је потписала Ивана Вучићевић, директорка и главна и одговорна уредница. У име Иницијативног одбора друштвене акције ЋИРИЛИЧНО ПИСМО У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМА – Повратак коренима и достојанству живљења! споразум је потписао Жозеф-Иван Лончар, председник.

30. 03. 2015.
ПОЛИТИКА 29. марта, под насловом „Срби морају да уче од Јермена!“

Изјава Серш Саргсјана, председник Републике Јерменије

СРБИ МОРАЈУ ДА УЧЕ ОД ЈЕРМЕНА

...

... Прошлости се окрећу они народи који ту прошлост имају. За разлику од оних који је немају и зато гледају само у будћност. Јер само на основу прошлости могуће је градити будућност.

Извод из интервјуа Бабкен Симоњана, почасног
конзула Србије у Јерменији

30. 03. 2015.

Србија би могла да буде колатерална штета

САМО У ЕКОНОМИЈИ ЈЕ РЕШЕЊЕ

...

...По мом мишљењу највећи и прави проблем у Србији је економија и како постићи привредни раст. Док не дође до економског опоравка неће бити стабилности у Србији а ни у региону.

Извод из интервјуа Вилијама Монтгомерија,
бившег амбасадора САД у Београду
објављен у Политици, 29. март 2015. године,
под насловом „Србија би могла да буде колатерална штета“

26. 03. 2015.

часопис Маркет, двоброј јун-јул 2014. године

Инфографика

...
05. 03. 2015.

Никола Мирков, в.д. генералног директора РТС

Наше је задовољство

28. 03. 2015.

Одлуком председника Иницијативног одбора

Постављен оперативни директор акције

...

Одлуком председника Иницијативног одбора друштвене кампање ЋИРИЛИЧНО ПИСМО У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМА, Душан Шуњка, досадашњи помоћник главног уредника часописа ТАБУ за специјалне пројекте, постављен је на дужност оперативног директора ове друштвене кампање.

28.09.2014.

Удружења Фонда дијаспора за матицу

Подршка

...

У Београду је 27. септембра одржана 16. скупштина Удружења Фонда дијаспора за матицу.

Уз присуство делегата из Канаде, Аустралије, САД, Аустрије, Немачке, Француске, Швајцарске, Републике Српске и других, радом скупштине председавао је доктор инг. Милоје З. Милићевић (Берлин, Немачка), који је и председник Управног одбора Фонда.

14. 10. 2014.

Kaнцеларија Владе Републике Србије за сарадњу са Србима у иностранству

ТОПЛЕ ПРЕПОРУКЕ

...

Канцеларија за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Владе Републике Србије (садашњи назив: Управа МИП-а за односе с дијаспором и Србима у региону) била је прва институција која је донела позитивни суд о идејном пројекту ЋИРИЛИЧНО ПИСМО У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМА.

Високо оцењујући значај пројекта који има и шири национални значај, Канцеларија... је топло препоручила његово усвајање и од стране свих оних који сматрају да је својеврсни повратак коренима битка и за српски народ.

21. 10. 2014.

Велика вест

ПОДРШКА МАТИЦЕ СРПСКЕ

...

Прошле суботе (18. овог месеца) поштар нам је донео ВЕЛИКУ вест! МАТИЦА СРПСКА, једна од наугледнијих институција Србије, донела је одлуку да подржи пројекат ЋИРИЛИЧНО ПИСМО У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМА.

09. 02. 2015.

Интензивирање активности

ПОДРШКА СРПСКИХ ДОМАЋИНА

...

Постоји у народу, па и у пословном свету, тзв. неписано веровање да је најбоље ако се лепе ствари дешавају понедељком, првим даном у радној седмици. Случај је хтео да је најлепша могућа вест стигла у прошли петак, на крају радне седмице, просто да „зачини“ уложене напоре на стабилизацији фирме и пројеката у току.

Господин Нићифор Аничић, председник Друштва српских домаћина, донео је одлуку да подржи друштвену акцију ЋИРИЛИЧНО ПИСМО У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМА.

04. 03. 2015.

Подршка пројекту

НАСТАВЉАМО ПУНОМ ПАРОМ!

Подршку пројекту пружили су: Општина Александровац, Културно-просветна заједница Србије и Покрет за привредни препород Србије.

05. 03. 2015.

Радио телевизија Србије

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ

...

Данас је у просторијама РТС-а потписан споразум о популарисању пројекта „Ћирилично писмо у тржишним комуникацијама”.

Анкета
Да ли бисте подржали изградњу Ћириличне куће, својеврсног музеја ћирилице и њене примене
хоћу
не могу
размислићу
make quizzes