Текстови
16.12.2015.

Од преписке до иницијативе

СРБИ ТРЕБА ДА ЗАВОЛЕ СВОЈЕ ПИСМО

Председник друштвене акције Ћирилица у тржишним комуникацијама, господин Жозеф Иван Лончар, одржава преписку са многим утицајним људима у нашој земљи и диjаспори. Овога пута објављујемо део његове преписке са господином Предрагом Милићевићем, извршним директором за развој пословања Регистра националног интернет домена Србије, желећи да вам пренесемо размишљања компетентног стручњака у области виртуелне комуникације на тему веће присутности ћириличног писма.

11.12.2015. 08:36

РОЂЕНДАНСКЕ ЖЕЉЕ И ПОЗДРАВИ

До синоћ сам имао неравноправну борбу са преко стотину педесет разноврсних вируса! Растурили су ми рачунар. Сад полако долазимо себи. И рачунар и ја. Желим ти дуг, леп и функционалан живот, окружен љубављу оних који то заслужују. Срдачно, Жозеф Иван Лончар

11.12.2015. 19:25

Predrag Milicevic

Најлепше хвала. Надам се да ће Вас убудуће заобилазити и ови и они вируси. емотикон smile. Поздрав!

...

11.12.2015. 19:25

УКЉУЧИТЕ СЕ - СТАЛО НАМ ЈЕ ДО ВАШЕГ МИШЉЕЊА.

Драги Предраже, сада када смо, на одређени начин, успоставили комуникацију, бићу Вам захвалан ако посетите сајт:cirilicne-komunikacije.rs и рубрику "Рекли су о пројекту". Ако Вам се понуђени одговори допадну, молим Вас да пређете на линк:http://form.jotformeu.com/form/51225199799369 и одговорите на мању групу питања. Ако то прихватите, замолићу Вас једну Вашу фотографију као и да нам означите како желите да будете потписани. Одговори, у скраћеној форми, били би представљени у поменутој рубрици, као и на страницама часописа ТАБУ. Интегрално, у радном материјалу за тематско саветовање које припремамо за март-април наредне године. Са интересовањем очекујући одговор, срдачно, Жозеф Иван Лончар

13.12.2015. 07:54

Добро Вам јутро, драги Предраже, Данашњи дан ми је лепо започет. Читао сам Ваше лепо писмо, пуно аргументације и "Терања" на размишљање. Да ли бисте ми дозволили да нашу преписку објавимо на страницама нашег сајта? Желим Вам леп и попуњен дан.

13.12.2015.18:58

Predrag Milicevic

Драги Жозефе,

Радим у организацији која у званичној комуникацији користи искључиво ћирилицу, иако није државна институција и нико је на то не приморава. Ипак, ми немамо опипљив производ и амбалажу и због тога не могу, из угла привредника, да одговорим на питања на која сте ме упутили.

Лично, не правим разлику у коришћењу писама, мада су моје симпатије на страни ћирилице. Проблемом ћирилице на рачунарима се бавим још од 90-их година прошлог века, када сам, као председавајући Комисије за тастатуре и кодове Савезног завода за стандардизацију, 1993. учествовао у доношењу стандарда за ћириличку кодну табелу (JUS I.B1.015) и ћириличку тастатуру (JUS I.K1.015). Од кад сам у РНИДС-у бавим се и проблемом ћирилице на Интернету. Не бавим се ћирилицом на месту продаје, али мислим да је питање ћирилице и културолошко и политичко питање пре него привредно. Не мислим да ће огласи и амбалажа на ћирилици учинити много за то писмо, све док је 90% медија и књига на латиници. И не мислим да би Срби радије куповали робу само због ћириличког писма на њој. Амбалажа је увек само амбалажа, само део једног П маркетинга, а просечном Србину су итекако важни још неки П-ови, као што су цена и квалитет производа (мада, нажалост, мислим да је цена најбитније П).

Такође, увек сам за коришћење домаћих појмова, кад год то има смисла, али се ту прича опет враћа на медије у којима се, ради "стручности", непотребно користе стани појмови. А из истог разлога их користе и разни "стручњаци", али и стручњаци, у својим јавним наступима.

РНИДС се бори за ћирилицу, колико може. Наш ћирилички (.срб) домен је 2. ћирилички домен глобално на Интернету (после руског, а пре украјинског, казахстанског, монголског, бугарског, македонског...). 27. јануара 2016. ћемо (као и сваке године) обележити годишњицу .срб домена и претрести проблеме ћирилице на Интернету и у свакодневном животу. Занимљив извештај са последњег таквог скупа можете погледати на http://marketingmreza.rs/google-sa-cirilicom-nema-nikakav-problem-za-razliku-od-nas. Такође, на нашем сајту можете наћи један врло добар текст о .срб домену http://www.domen.rs/cp6-domen-istine-i-zablude. Поводом ћирилице смо се овог јануара испричали са многим новинарима, гостовао сам на многим (националним) медијима, захваљујући нама се у јануару о ћирилици доста прича. Међутим, од свега тога нема много вајде, све док Срби не заволе своје писмо. Кад би Срби о свом језику и писму размишљали као Гугл, ћирилица би имала много светлију будућност.

Срдачан поздрав

Анкета
Да ли бисте подржали изградњу Ћириличне куће, својеврсног музеја ћирилице и њене примене
хоћу
не могу
размислићу
make quizzes