Текстови

20. јул 2015. године
Poštovana gospođo Miletić,
prvo izvinite što Vam odgovaram na latinici. Takav je program kojim raspolažem.
Hvala Vam na dopisu i upitniku. Vidim da ste u veoma ozbiljnim aktivnostima i da će krajnji rezultati Vašeg rada sigurno doprineti našem boljitku, a posebno kvalitetnijem mestu ćirilice u našim komunikacijama. Pogotovo tržišnim.
Gospodina Lončara izuzetno cenim. On je, svakako, jedan od pionira marketinga i tržišnog komuniciranja u Jugoslaviji. Njegov doprinos je nemerljiv. Želim da još dugo bude inicijator ovakvih značajnih akcija koje istovremeno edukuju i struku ali i širu javnost.
Ja, u principu, ne učestvujem u tipu ankete kakvu ste mi poslali. Ne bih da idem u široko objašnjavanje ali, generalno, gledam da moj elektronski, odnosnu virtuelni, otisak (tzv. footprint) bude što manji i što neuhvatljiviji.
Stoga, želeci svaki uspeh Vama i vašim saradnicima, moram da odbijem anketu. Sa napomenom da mislim da je Vaše zalaganje za ćirilicu izuzetno značajno, da je to težak rad koji traži upornost i istrajnost. mislim da je ćirilica jedno od najvećih bogatstava koje posedujemo, a da je Vuk Karadžić stvorio ćirilično pismo koje je, zaista, omogućilo da imamo jezik kakav niko drugi nema. Čitaj kako piše, piši kao što govoriš. To je epohalan princip koji, u svojim jezicima, ne poseduju ni mnogo veće i značajnije kulture od naše. Šta bi dali Nemci, Francuzi Englezi, pa i Rusi, da su imali takvog jezičkog reformatora kakav je bio Vuk.
Stoga cela baština, vezana za ćirilicu, Vuka, i literaturu koja je proistekla iz Vukovog pravopisa, možemo i moramo da čuvamo kao prvorazrednu vrednost. A da u sadašnjem i budućem vremenu istrajavamo u sveopštom korišćenju i negovanju ćirilice.
srdačan pozdrav,
prof.dr Stanko Crnobrnja

21. јул 2015. године

Поштовани и драги господине Црнобрња,
Дирнут сам садржајем Ваше поруке коју сте насловили на моју главну уредницу, госпођу Жељку Милетић. Њеном љубазношћу прослеђена ми је Ваша порука. Хвала Вам на комплиментима и на указаном поверењу према самој кампањи и мени лично.
Разумео сам Ваше речи и дато образложење што не прихватате учешће у самој анкети. Прихватам га.
Вама је јасно да нам је, и те како, стало до Вашег имена. Дозволите ми да Вас замолим да текст Вашег писма ставимо на наш сајт cirilicne-komunikacije.rs који, према аналитици Гугла, за нас има натпросечну посећеност.
Уверен сам да би текст Ваше поруке био за многе више него занимљива порука.
Данас нам се јавила наша чувена научница, која живи и ради у САД, професорка Јасмина Вујић. Подржава нашу акцију, најављује скори долазак у Београд и изражава жељу да подржи и помогне саму акцију. Осећам да смо на добром путу и да ћемо, како прође лето, добијати све значајнију подршку, до материјалне. По обичају, то стиже последње.Треба их и разумети. Много пута до сада су преварени и последице тога се још увекј осећају.
Са пажњом очекујући Ваш одговор, желим да Вам кажем да пратим Ваш развојни и професионални пут, да сам прочитао пуно Ваших изјава, датих интервјуа, упућених критика и да ми је, више него драго, да постојите.
Живели, драги господине. Желим Вам све најбоље.
Жозеф-Иван Лончар
21. јул 2015. године
Poštovani gospodine Lončar,
Hvala Vam na ličnom odgovoru. I hvala Vašoj koleginici sto je prosledila moje pismo.
Naravno da će mi biti čast da objavite sadržaj mog pisma na Vašem sajtu. Svaka reč koju sam napisao mislim da pokazuje koliko Vaša inicijativa, o zaštiti i razvoju ćirilice, ima smisla i značaja.
I ja, od samog početka svoje karijere, pratim Vaš rad i delovanje koje je, za sve nas, iz moje generacije, bilo uvek simbol visokog profesionalizma i savršenog shvatanja uloge koju tržišne komunikacije, i marketing, imaju u savremenom društvu. Vi ste oduvek bili visoki domet u našoj profesiji, domet koji smo svi mogli da istaknemo kao primer. I na koji smo mogli da se ugledamo.
Zato želim da još dugo razvijate Vaše ideje i sprovodite ih u život. Svi ćemo od toga imati mnogostruke koristi.

Srdačan pozdrav,
Stanko Crnobrnja

Анкета
Да ли бисте подржали изградњу Ћириличне куће, својеврсног музеја ћирилице и њене примене
хоћу
не могу
размислићу
make quizzes