Текстови
30.3.2016.

РЕАГОВАЊА

Одговор одговору заштитника грађана, госп. Јелене Димитријевић

Поштовани Заштитниче грађана и цењена Јелена Димитријевић,

Захваљујем за Ваше време и труд и достављени одговор број 11240 од 29. марта 2016. године о поступку покушаја заштите грађана од нећириличне окупације територије града Шапца (и не само ње!) у условима практично непримењивих прописа o службеној употреби ћириличног писма у Републици Србији и национално неодговорног понашања ресорно надлежних функционера града Шапца!

Не оспоравајући потребу службених ручкова за госте града Шапца, верујем да су трошкови ресторанских услуга за само пет службених ручкова већи од трошкова замене 50 уличних ознака са латиничног на на ћилично писмо.

Међутим, будући да улога Заштитника грађана није само да констатује безнађе у примени прописа о службеној употреби ћириличног писма, већ и да покреће иницијативе да се предметни прописи измене и допуне како би у пракси, у складу са реалним економским могућностима, били и применљиви и реализовани у периоду од највише две године од дана њиховог доношења.

Зато и захтевам и очекујем да у најкраћем временском периоду Заштитник грађана службено покрене иницијативу да се по хитном поступку измене и допуне два закона:

· Закона о службеној употреби језика и писама, и

· Закона о локалној самоуправи,

ради онемогућавања бесконачног пролонгирања примене одредби о службеној употреби ћириличног писма у Републици Србији.

Ваш одговор и моју иницијативу достављам на пажњу и редакцијама три национално значајна дневна листа који још излазе на ћириличном писму (Политика, Новости и Дневник) и уредницима две РТВ са националним фреквенцијама које користе ћирилично писмо у Републици Србији (РТС и РТВ).

У нади да ће барем наши праунуци бити заштићени од временски неограниченог антићириличног деловања на територији града Шапца и других локалних самоуправа, са посебном захвалношћу за време и пажњу коју сте посветили мом и захтеву других омаловажених грађана српске националности у Републици Србији.

Подносилац притужбе
Проф. др Миладин М. Шеварлић
Добитник ВУКОВЕ НАГРАДЕ 2012

12.02.2016.

Поштовани Заштитниче грађана,


Нисам задовољан активностима Заштитника грађана којима се само констатује одговор представника града Шапца да ће у 2016. години почети замену само десет од око 1000 табли са латиничним ознакама и постављање нових табли са ћириличним ознакама.
Tо значи да на територији града Шапца ни у 21. веку неће бити испуњена обавеза постављања путних и уличних табли у складу са чланом 10. Устава Републике Србије и у складу са тачком 19 Изјаве о приступању Републике Србије ЕУ.
А истовремено се, са правом, боримо и за ћирилицу у Вуковару!
Уколико Ви као Заштитник грађана нисте у могућности да наложите поштовање уставних одредби једној локалној самоуправи, молим да овај предмет упутите државном органу који то може да уради у Републици Србији.
У противном, молим Вас да покренете поступак да се Срби који желе да пишу на ћирилици прогласе националном мањином у Републици Србији.


Проф. др Миладин М. Шеварлић

Анкета
Да ли бисте подржали изградњу Ћириличне куће, својеврсног музеја ћирилице и њене примене
хоћу
не могу
размислићу
make quizzes