Текстови
17.08.2015.
Пренето из недељног издања НОВОСТИ, 16. август 2015. године

Милован Витезовић

ЋИРИЛИЦУ ДАНАС НИКО НЕ ПОШТУЈЕ

Недељно издање НОВОСТИ (16. август) објавило је подужи интервју са угледним српским писцем, Милованом Витезовићем. Доминантан наслов ЋИРИЛИЦУ ДАНАС НИКО НЕ ПОШТУЈЕ употпуњују наводи у поднаслову: "За азбуку било би довољно пуно поштовање Устава. Поплаву туђица доносе политика и бирократија. Жртве смо непознавања сопствене историје."

Једно од питања које је, тематски, привукло нашу пажњу, гласи: "Може ли данас ћирилица сама да се брани?"

Одговор Милована Витезовића гласи: "За ћирилицу би било довољно пуно поштовање Устава. Међутим, то не поштују многи, да не кажем, сви, почев од доносиоца Устава. Заштита ћирилице је у исти мах и заштита уставности земље. Ја је браним својим рукописом, пишући наливпером и мастилом. Мислим да у одбрани ћирилице треба да буде и велико поштовање латинице, јер је и она наше писмо, што је потврђено у многим договорима о језику и на њој су штампане хиљаде и хиљаде српских књига. Одбрану ћирилице треба да прати и поштовање нашег језика и његових норми."

Постоји још једно питање, јасно - и одговор, које је у духу наше борбе и програма на којем радимо: "Како оцењујете поплаву туђица у српском језику, да ли то значи да је српски језик сиромашан?". Одговор Милована Витезовића заслужује пуну пажњу: "Поплаву туђица доносе политика и бирократија. Због њих губимо достојанство а добијамо дигнитет. Повређени нам постају фрактурирани. Постајемо без мере, добијамо димензије. Не идемо у завичај, него у провансу. Више нисмо занети него у трансу. Не одседамо у кући него у депадансу. У нескладу смо дискреманције. Итд. Туђице долазе и пролазе, али нажалост, ми притом губимо изворне речи. Кад власт, која највше употребљава туђице, то непрекидно обнавља, она се отуђује од народа."

Анкета
Да ли бисте подржали изградњу Ћириличне куће, својеврсног музеја ћирилице и њене примене
хоћу
не могу
размислићу
make quizzes