Текстови
12.08.2016.
Жозеф Иван Лончар

Отворено писмо (други пут)

ЈЕДИНО СЛУЖБЕНО ПИСМО НАРОДА СРБИЈЕ

Господину Александру Вучићу

Данас сте, на ванредној седници Народне скупштине Србије, поводом избора нове владе и њеног председника, реплицирајући народном посланику из странке ДВЕРИ, г. Бошку Обрадовићу, изнели грубу грешку када је употреба ћириличног писма у питању у Републици Србији.
"Пуним устима" хвалили сте се како, лично, пишете на ћирилици али да немате ништа против што од својих министара добијате писане поруке у односу 70:30% у корист ћирилице. Причали сте и да сте поносни што су у Србији два равноправна писма што није истина. И да би театралност Ваше изјаве била "убедљивија", изнели сте уверење како ћете свом потомству преносити љубав према ћирилици!
Опростите, господине правниче, у Уставу Србије, у поглављу "Језик и писмо", члан 10. Устава, пише: "У Републуци Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо". У другом ставу пише: "Службена употреба других језика и писама уређује се законом, на основу Устава."
Пошто сте јавно изјавили неистиниту тврдњу, да ли сте спремни не само да извините г. Обрадовићу него огромном аудиторијуму који је гледао директан пренос из Народне скјупштине.
Да ли Вам је позната изјава Владе Србије, коју је ЕУ прихватила, да је ћирилично писмо један од њихових службених писама?
Зашто Вам ја ови пишем када би, на Вашу поноситу изјаву да Србија има два равноправна писма - ћирилицу и латиницу, требало да реагује САНУ, Институт за српски језик САНУ, Министарство за просвету и многи други. Зато што, дневно, губимо енергију на афирмацији ћириличног писма јер многи мисле како Ви кажете. И, онда, постоји опасност да, пошто уживате велики углед и подршку јавности, наш пројекат ЋИРИЛИЧНО ПИСМО У ТРЖИШНИМ КОМУНИКАЦИЈАМА, доживи неуспех (што, баш, немамо намеру да дозволимо уз све поштовање према Вашој позицији председника Владе Србије).
Сигуран сам да је и Вама лично јасно да немамо намеру да Вам дозволимо, директно или индиректно, случајно или намерно, да угрозите наш пројекат који је у пуном замаху. Јасно, ни високом функционеру ПКС, да нам се исмева због пројекта друштвене акције који је у току и који добија све већу подршку у многим срединама поносите земље Србије.
Господине председниче Владе, морате прихватити да се ваше речи не само слушају, него и важу, анализирају, коментаришу ... Данас сте, верујем, несвесно, у жару политичке борбе и Ваше уверљивости када је ћирилично писмо у питању, изрекли, да ли смем да кажем, неистину!
P.S. Под условом да сам познавалац филозофије маркетинга, у овим, већ позним годинама мог живота (77. ми је!), да ли сте свесни тикова које сте показивали док сте морали да слушате народног посланика којег, било је видно, не волите. Замолите Ваше сараднике да Вам обезбеде тај део ТВ снимка, како бисте схватили теорију несвесних реакција који Вас, и те као, одају! Они Вас (мислим на тикове несвесно исказане) одају у многим ситуацијама и наступима. Молим Вас да водите рачуна о томе!

Анкета
Да ли бисте подржали изградњу Ћириличне куће, својеврсног музеја ћирилице и њене примене
хоћу
не могу
размислићу
make quizzes