... Из медија

Вукова задужбина

ВУК У ВРЕМЕНУ ТРАНЗИЦИЈЕ...

Само новинар зна како и због чега се определио за наслов. Као да су нека, нова, "вунена времена" која се још не виде али понеки појединци као да их наслућују.

"Политика" у свом издању од 11. новембра, у рубрици "култура" (страна 12), обавештава да је у Народној библиотеци Србије одржана 28. изборна скупштина Вукове задужбине. Случајно или намерно, не каже када је одржана. Можда, то, и није битно.

Битније је ово што следи:

За председника ВУКОВЕ ЗАДУЖБИНЕ поново је изабран професор др Миодраг Матицки. За потпредседника Љубинко Раденковић.

Новинар цитира речи г. Матицког: "Сада је време транзиције, условљавања, утука другачије врсте, притисака који нас нагоне да често и брзоплето пристајемо на оно што од других није тражено, да се одричемо онога што је дубоко уграђено у колективну свест нашег народа. Последњи захтев је да признамо да не умемо да чувамо своје светиње на Косову, да је боље да их предамо на чување онима који би највише волели да оне не постоје. Епископ Теодосије, еписког српског Јерусалима на Косову и Метохији, који је оживео рад Призренске богословије, поручује нам у свом прилогу за "Даницу" Вукове задужбине, за 2016. годину, посвећену Косову и Метохији, да смо ми ове светиње, које су кроз векове страдале, стално обнављали и подизали, градећи сами себе као Цркву Христову."

Одбор за доделу награде Вукове задужбине у области уметности, у саставу: Драшко Ређеп (председник), Бранко Златковић, Мирољуб Тодоровић, Рада Ђуричин, Саша Миленић, Светислав Божић, Ђорђе Малавразић и Ђоко Стојичић, једногласно је донео одлуку да се награда Вукове задужбине у области уметности за 2015. годину, додели Милисаву Савићу за роман "La sans pareille",

Одбор за доделу награде Вукове задужбине за науку, у саставу. Слободан Грубачић (председник), Динко Давидов, Нада Милошевић Ђорђевић, Предраг Пипер, Милоје Васић, Предраг Марковић, Љубинко Раденковић, Бошко Сувајџић и Марта Франјд (чланови), једногласно је одлучио да се награда додели Драгољубу Златковићу за двотомно дело "Речник пиротског говора).

Управни одбор Вукове задужбине донео је недавно одлуку о увођењу посебног признања "Награда Вукове задужбине за дело посвећено Вуку", за свеукупни допринос проучавања Вуковог живота и дела, као и за неговање вуковских принципа и вредности у српској култури. Први добитник овог високог признања у 2015. години је књижевник Милован Витезовић.

Политика, 11.11.2015.
Анкета
Да ли бисте подржали изградњу Ћириличне куће, својеврсног музеја ћирилице и њене примене
хоћу
не могу
размислићу
make quizzes