... Из медија

Типометар

ЋИРИЛИЦА НА ПОКЛОН

У последњем броју (од 28. јануара) недељник ВРЕМЕ, под занимљивим (интригантним!) насловом обавештава да неко, некоме, поклања заистински вредну ствар, фонтове ћириличних слова, изазива више него вредну пажњу. Сазнање је утолико вредније (важније) јер је у питању група квалификованих ентузијаста који то раде већ десет година!

Окупљени у оквиру Удружења "Типометар" (некада чувен алат графичких радника где су јединице мере биле: линија, нонпарел, петит, гармонд до цицера и више), сваке године током јануара понуди грађанству фамилију фонтова са циљем да свако ко то жели, омогући да књиге, пропагандни материјал, документа ... било шта друго, штампа ћириличним писмом.

Баве се писмом и његовом применом. Основала га је, како сами за себе кажу, група ентузијаста са Факултета примењених уметности у Београду. Иницијатива је потекла од професорке Оливере Стојадиновић, чија је ужа професионална преокупација била писмо, што је и предавала својим студентима. Највише као одговор на појавност компјутера (рачунара) који су запостављали ћирилично писмо.

Од тада је са сајта "Типометар" преузето више десетина хиљада комплета фонтова. Од Војске Србије, преко Српске православне цркве, позоришта Душко Радовић ... Институт за трансфузију крви и други.

У овогодишњем поклону су четири фонта типографског писма првенствено намењена књижном слогу, али и примењива у графичком дизајну.

Недељник Време, 28 јануар 2016.
Анкета
Да ли бисте подржали изградњу Ћириличне куће, својеврсног музеја ћирилице и њене примене
хоћу
не могу
размислићу
make quizzes