... Из медија

ДИЈАСПОРА НАС ХРАНИ А МИ ЈЕ МАЛО ЦЕНИМО

Недељно издање НОВОСТИ од 10. јула за једну од ударних тема којој је редакција посветила пажњу је разговор са мр Јеленом Киш, председницом Матице исељеника Србије из региона и дијаспоре. Сам наслов говори за себе.

Наднаслов „О неизвесној судбини Матице исељеника Србије, Србима из расејања и односу државе према њој“, односно поднаслов „Поражавајуће је да наши људи, који желе овде да улажу, послују као стране фирме“, указује да у свести наше Владе не постоји јасна димензија могуће комуникације са Србима у дијаспори, поготову значај који се иза тога „крије“.

Председница Матица исељеника Србије, мр Јелена Киш, указује на упозоравајуће стање имајући у виду да је Матица, организационо, тонућа, да би сада „стигла“ до позиције Управе за дијаспору у оквиру Министарства спољних послова.

Матица, да буде ствар што невероватнија, послује ван буџета, на добровољним прилозима добрих људи, ма шта ова категорија значила. Примера ради, „добри људи“ обезбеђују средства за закуп пословног простора, за трошкове режије у које не спадају лична примања запослених.

Историја света, од Израела, преко Турске до Хрватске, пуна је одличних примера како матица треба да сарађује са својим грађанима широм света, не само када је материјални интерес у питању, већ и могући утицају на политичке одлуке које задиру и у наше националне интересе.

Поента разговора са мр Киш упућује основну поруку: Наши грађани у расејању само желе да буду признати да су део овог националног бића.

Новости, 10. јул
Анкета
Да ли бисте подржали изградњу Ћириличне куће, својеврсног музеја ћирилице и њене примене
хоћу
не могу
размислићу
make quizzes