... Из медија

Мр Јелена Киш, председница Матице српске упозорава

Дијаспори потребан институционални оквир

После интервјуа којег је скоро дала недељном издању НОВОСТИ, мр Јелена Киш, председница Матице, енергично упозорава да смо једна од ретких држава која нема институционалне форме сарадње са Србима у дијаспори којима, у суштини, ни број не знамо.

Компарира понашање многих других држава: Израел и Јевреји; Грчка, Јерменија, Турска, Мексико, Кенија…

По уверењу председнице Матице српске, Влада може и треба да има главну улогу у каналисању енергије, иницијатива и ресурса дијаспоре за добробит отаџбине и целокупног српског корпуса.

Мр Јелена Киш подсећа да смо, својевремено, имали Министарство за дијаспору које смо, затим, свели на Канцеларију за дијаспору, а сада на Управу за дијаспору при Министарству иностраних послова који, већ две године, немају директора нити заменика који би требало да представљају све наше исељенике. Тиме су, наставља председница Матице Српске, паралисане многе активности дијаспоре које, и даље опстају, захваљујући вољи и снази појединаца или јачини и организованости појединих удружења. На Матици Србије је потез и одговорност да да институционални оквир својој дијаспори и инструменте помоћи помоћу којих може деловати.

И поред нашег богатог искуства, било са позитивним или негативним предзнаком, драгоцена су искуства многих влада које су успоставиле и развије многе облике сарадње са својим грађанима у дијаспори.

Проблем који је раније био присутнији и, по мишљењу ондашњих безбедносних служби, треба оставити историји. Сада су сасвим нова времена и у матици и у дијаспору и о томе треба стално водити рачуна.

Данас, 20. јул 2016.
Анкета
Да ли бисте подржали изградњу Ћириличне куће, својеврсног музеја ћирилице и њене примене
хоћу
не могу
размислићу
make quizzes